Fjern den gamle lakering med en gulvafslibning

By:

Er du træt af at se på det gammeldags og lidt gule look, som gamle trægulve ofte har, fordi de har fået en lakering, der ikke har stoppet gulningsprocessen? Med en gulvafslibning kan du give brædderne nyt liv.

Vi har talt med en gulvmand fra Gulvkanonen for at få en klar idé om, hvad man kan gøre, hvis man gerne vil de gule og lakerede gulve til livs – og svaret er heldigvis ret enkelt:

Hvis gulvet får en gulvafslibning, vil al den gamle lak bliver fjernet, og det øverste lag af gulvet – altså det der er blevet gult med tiden – vil også blive slebet væk. Herefter kan du give gulvet en ny efterbehandling, og hvis du giver det lud, inden du behandler med olie, lak eller sæbe, bremser du gulningsprocessen, så det ikke sker igen.”

Hvad er lud?

En ludbehandling er en overfladebehandling man giver et trægulv inden den egentlige behandling. Du kan vælge mellem almindelig lud og hvid lud; vælger du den hvide version, lysner du brædderne en smule, så du får et hvidere gulv, mens den almindelige lud ikke ændrer på bræddernes farve.

En hudbehandling kan aldrig stå alene, da den ikke beskytter træet i sig selv, og derfor skal behandlingen altid afsluttes med en traditionel efterbehandling med lak, olie eller sæbe. Er du vild med det lyse look, kan du vælge en af materialerne med hvid pigment, så du lyser gulvet enden en gang – og fordi det er behandlet med lud, bliver det ikke gult med tiden.

Det er et stort projekt at efterbehandle sit gulv på egen hånd – særligt hvis det skal have lud først – og det er vigtigt, at du bruger professionelle redskaber, så du ikke får striber af lak eller olie på gulvet. Søg eventuelt professionel hjælp, hvis du ikke kan overskue at klare arbejdet selv.

Posted in: gulvafslibning